Kepçe Kulak Estetiği
Kulağın kafatası ile yaptığı abartılı açı, en sık görülen kepçe kulak durumudur. Kulak yapısındaki kıkırdak kıvrımlarının az gelişmiş olması ve kulak memesi büyüklüğü de sık karşılaşılan şikayet sebepleridir. Kepçe kulak operasyonu, kulak arkasında açılan küçük bir kesi ile kulağın kafatasına yakınlaştırılması esasına dayanır.
Operasyon genel anestezi altında, ortalama 1-1.5 saat sürer ve operasyon bitiminden 4-5 saat sonra taburcu edilebilirsiniz.
Operasyon sonrası erken dönemde kulak arkasında minimum düzeyde ödem oluşabilir. Kesi çok küçük ve kulak arkasında olduğu için izler görülmez. Operasyon sonrasında 3 gün boyunca kalacak bir bandaj takılır ve ardından 2-3 haftalığına tenişçi bandı takılması gereklidir. Sosyal hayata hemen dönülebilir.
Ameliyattan önce nelere dikkat edilmesi gerekir?
Tüm beklenti ve kaygılarınızı doktorunuz ile paylaşmalısınız. Genel sağlık durumunuz hakkında size sorulacak bilgilere detaylıca cevap vermeli, geçirdiğiniz hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar konusunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kan seyreltici ilaçlar, vitaminler, alkol ve sigara gibi anesteziyi etkileyen faktörler doktorunuzun öngördüğü tarihten itibaren kesilmelidir.
Operasyon saatinden en az 6 az saat öncesine kadar su da dahil olmak üzere hiçbir şey içilmemesi ve yenilmemesi gerekmektdir.
Anestezi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
Genel anestezi, hastanın ağrı duymaması ve ameliyat esnasında hareket etmemesi için farkındalığın olmadığı bir uyku dönemidir. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bütün hastalara uygulanabilir.
Kişiye özel olduğu için, kullandığınız ilaçlara, hastalıklarınıza ve laboratuvar sonuçlarınıza göre ameliyat öncesi anestezi doktorunuz durumunuzu değerlendirir. Daha önceki ameliyatlarınızda anestezi aldıysanız geçmiş bilgileriniz sorgulanır. Dolaşım ve solunum sistemleriniz kontrol edilir. Ameliyat öncesi en az 6 saat olmak üzere açlık süresi istenir. Bu hastaların güvenliği açısından, kusma ve aspirasyon yaşanmaması için önemlidir.
Genel anestezide açılan damar yolu üzerinden ilaç verilerek uyutulursunuz. Kullanılan ilaçlar kısa etkili olduğu için ameliyat sonrasında etkileri kalmaz. Genel anestezide laringeal maske kullanılabilir veya intratrakeal entübasyon uygulanabilir. Buna bağlı olarak ameliyat sonrasında nadir de olsa boğaz ağrısı hissedilebilir.
Ameliyat sonrasında, bilinciniz ve refleksleriniz yerine geldikten sonra yeme-içme serbesttir.
Bulantı ve kusma genel anestezinin sık karşılaşılan yan etkileridir. Buna karşın serviste bulantı önleyici ilaçlar verilir.